Ferma jeleni Wilczewscy
Opublikowane przez Adam w Aktualności 17 listopada, 2012Warning: Illegal offset type in /home/platne/koloboruta/public_html/wp-includes/sejxmhfp.php on line 277
W październiku zwiedzałem służbowo zagrodową hodowlę jeleni w Gospodarstwie Ogrodniczym Wilczewscy. Gospodarstwo położone jest w m. Rudzie ( koło Gołdapi ) i zajmuje pow. ok. 350 ha. Ogrodzona jest specjalną angielską siatką metalową z dodatkiem pastucha elektrycznego po obu stronach płotu. Długość Grodzeń to ok. 100 km. Gospodarstwo podzielone jest na kwatery oraz korytarze do przepędzania chmar. Pobudowana jest specjalna wiata – budynek do selekcji stada oraz przeprowadzania badań.
Przyjmował nas właściciel gospodarstwa pan Jerzy Wilczewski oraz kierownik pan Dmochowski. Na zwiedzanym terenie hodowane jest ok. 3 tys szt. jelenia linii angielskiej , polskiej, węgierskiej. Jelenie angielskie są nieco drobniejsze od naszych, zdecydowanie bardziej „ udomowione „ 40 letnią hodowlą farmową. Polska „ krew „ pozwala poprawić masę zwierząt. Jelenie hodowane są głównie na mięso ale również sprzedawane są żywe osobniki do innych hodowli. Pochodzenie zwierząt oznaczone jest kolczykami zamocowanymi w łyżkach ( różne kolory oraz nr ).
Według gospodarzy podstawą hodowli jest dobry materiał hodowlany, odpowiednia kondycja zdrowotna ( odrobaczanie , mikroelementy ), dobra karma zielona ( łąki są systematycznie koszone ) oraz wysokiej jakości siano- kiszonka. Jelenie dokarmiane są również karmą treściwą – owsem. Wszystkie osobniki są kilka razy w roku badane i ważone. Poroże byków usuwa się na etapie skostnienia i jest to zabieg bezbolesny. Ponieważ byłem w trakcie rykowiska widziałem chmary liczące ok. 60 – 80 szt z jednym bykiem stadnym pozbawionym dla bezpieczeństwa wieńca. Masa kraśnych byków stadnych dochodzi do 350 kg.
Niesamowite wrażenie zrobiła na wszystkich kolekcja poroża byków ułożona według linii hodowlanych ( polska , angielska , węgierska , mieszańce ) rok po roku od tych samych byków. Widzieliśmy również, w jednej z zagród, chmarę byków w pierwszym porożu wśród których był osiemnastak !.
Organizacja gospodarstwa i wynik pracy gospodarzy zrobiły na nas piorunujące wrażenie. To coś niesamowitego.
Gościnny właściciel poczęstował nas gulaszem z …… jelenia i nie tylko.
Serdecznie dziękuję panu Jerzemu Wilczewskiemu i jego pracownikom za możliwość zwiedzenia obiektu oraz zgodę na zamieszczenie zdjęć.
Darz Bór
Andrzej Gołembiewski